Annons:
Etiketterneurologiska-sjukdomarpsykiska-sjukdomar
Läst 968 ggr
Magi-cat
2016-06-02, 12:00

Multipel Skleros

(Till sajtens lexikon)

I Sverige finns ca 17 500 personer med sjukdomen MS och ca 1000 insjuknar varje år.  De flesta som insjuknar är mellan 20-40 år och fler kvinnor än män drabbas. På norra halvklotet är MS vanligare än i övriga världen. (1) 

Vad är MS?

Multipel skleros (förkortas ofta MS) är en neurologisk autoimmun sjukdom som drabbar hjärna och ryggmärg, dvs det centrala nervsystemet. Med att den är autoimmun menas att skador uppstår genom att kroppens immunförsvar angriper kroppens egen vävnad.

Skleros betyder förhårdnad eller ärr och syftar på de plack som bildas i centrala nervsystemet. Multipel innebär att de är många. 
Vid mikroskopisk undersökning av dessa plack finner man skador på nervcellernas Myelin och en skada på blod-hjärnbarriären. Nervimpulserna kan då inte ledas rätt och går inte fram som de ska.
Man finner också en ökning av antalet vita blodkroppar vilket tyder på att det finns inslag av inflammation. Man ser också färre Oligodendrocyter än normalt.

Vad som orsakar att vissa drabbas av den här svåra sjukdomen är okänt, men gener och miljöfaktorer spelar roll. Ungefär var femte som drabbas av MS har en släkting med samma sjukdom.

Typiskt för sjukdomen är att den kommer i skov (perioder med värre besvär) som går tillbaka efter en tid, men ofta utvecklas en bestående funktionsnedsättning. Trots det är prognosen ändå bättre än många förväntar sig.
Medellivslängden är nästan lika lång som för övriga befolkningen. (2)

Symptom

Vanliga symptom är känselbortfall, balanssvårigheter, pareser (muskelsvaghet), urinträngningar, synbesvär och stor trötthet. Även humörsvängningar och depression förekommer samt minnes- och tankestörningar. (2)

Vilka symptom man får beror på vilka nervtrådar som blivit inflammerade.

Diagnos

Diagnosen ställs av neurolog och baseras på patientens beskrivning samt undersökning med magnetkamera då man söker för MS typiska förändringar i hjärna och ryggmärg.
Lumbalpunktion görs för att se om det finns tecken på inflammation i centrala nervsystemet.

Botemedel

Det finns tyvärr idag ingen bot för MS, men med medicin kan sjukdomsutvecklingen fördröjas. Vid tillfällig försämring ges ofta kortison.

Forskning pågår och det finns hopp om nya behandlingsmetoder. 

Försök görs med bl.a. stamcellstransplantation.

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Multipel_skleros

2. http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Multipel-skleros--MS/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2016-06-02, 14:22
#1

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: