Etiketterneurologiska-sjukdomarpsykiska-sjukdomar
Läst 815 ggr
Magi-cat
2016-08-12, 08:00

Om hjärnan hos unga med narkolepsi

Före kampanjen om massvaccinering mot svininfluensa 2009 var det inte många som hört talas om sjukdomen Narkolepsi. Men som alla nu vet hade vaccinet en biverkan, nämligen att ca 350 personer, mest unga, drabbades av Narkolepsi med allt vad det innebär. 

Ungdomar med Narkolepsi upplever ofta att de fått besvär med minnet. 
Nu visar en ny studie om hjärnan hos unga med Narkolepsi att deras arbetsminne är lika bra som andras. Det är snarare att de blir trötta snabbare som är problemet.

Narkolepsipatienternas minneskapacitet kartlades med hjälp av fMRI. 23 frivilliga unga narkolepsipatienters hjärnor scannades under vila och under ett arbetsminnestest. En kontrollgrupp av lika många friska ungdomar fick göra samma test.

Forskarna gjorde en helt ny upptäckt gällande hjärnans "default mode", dvs autoläget när vi inte gör något särskilt. Så fort vi koncentrerar oss på en uppgift går default-läget ner och andra nätverk i hjärnan aktiveras. Ju mer man koncentrerar sig, desto mer går default-läget ner.

Men - det var här narkolepsiungdomarnas hjärnor skilde sig från kontrollgruppen. Deras default-läge gick nämligen i botten direkt och sedan hade de ingenting att ta till när uppgiften blev svårare. De blev då tröttare och deras uthållighet sviktade.

"Det är väldigt roligt att kunna säga kliniskt till dem som har narkolepsi: Du klarar det här lika bra som andra, du är inte dummare än någon annan. Skillnaden är att du är så trött, säger Maria Engström,"

Om dessa nya fynd kan användas för att kliniskt hjälpa ungdomarna, vet man ännu inte. Kanske kan man utforma speciella kognitiva träningsprogram för dem.

Studien är utförd vid Linköpings Universitet och väntar i skrivande stund på publicering.

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2016/augusti/unga-med-narkolepsi-anvander-hjarnan-pa-annat-satt/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen