Etikettpsykologi
Läst 1500 ggr
Magi-cat
2018-05-29, 20:56

Om hur mat och lycka hänger ihop

I boken "Happy food - Om hur mat och lycka hänger ihop" av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, kan vi läsa om vikten av våra tarmbakterier som står i direkt samverkan med hjärnan. Vi får oss också till livs vilken mat som gör oss friska -  och lyckliga.

Tarmbakterierna väger tillsamman ca 1,4 kg, lika mycket som vår hjärna. Dessa bakterier och det vi matar dem med har en direkt påverkan på vår mentala hälsa.
I boken får vi lära oss hur vi ska hålla tarmbakterierna på gott humör och därigenom bli lyckligare.

I en bra antidepp-diet ingår nötter, olivolja, fibrer, frukt, grönsaker, baljväxter.

Fet fisk anses bra, samt ägg. Även kött tas upp som nyttigt men i liten mängd. Mejerivaror som fetaost, ricotta, hårdost och naturlig yoghurt är varje-dag-livsmedel. Mjölksyrade grönsaker anses bra och naturlig opastöriserad ost.

Kikärter sägs vara bra för de innehåller folat och B6, något som deprimerade ofta lider brist på. Kombinera också med B12. (Här nämns ostron och lever.)

Havre och råg, jordärtskocka och äpplen är bra fiberkällor. Vitlök är lite allmänt nyttig.

Bland stresshämmande happy superfoods  nämns mangold som ska vara en ultimat stresshämmare och dessutom antiinflammatoriskt verkande.

Blekselleri likaså. Omega 3 är viktigt och det finns ju i fisk. Ett tips som nämns är att en sillbit om dagen räcker för att täcka behovet.

Och så förstås ska man undvika sötsaker….

"Epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket.

I denna bok guidas läsaren pedagogiskt och underhållande genom den allra senaste medicinska forskningen. Där andra böcker slutar i tarmen, börjar Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts revolutionerande exposé just där, eftersom där finns fler nervceller än någon annanstans utanför hjärnan.

Happy Food

 är en kompanjon i vardagen även utanför köket med handfasta och inspirerande råd. Ennart och Ekstedt navigerar elegant mellan allt från må bra-shoten att starta dagen med och den perfekta antiinflammatoriska burgaren till super-rödbetsjuicen som även fungerar som viagra." (citatkälla)


💓 "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." Tage D.

Magi-cat
2018-06-15, 19:49
#1

Jag kan verkligen rekommendera denna intressanta bok som ger många aha-upplevelser. Läsaren får garanterat en helt annan uppfattning om sina kära bakterier efter att ha läst den….🙂

"Vår tarmflora påverkar inte bara vårt psykiska välbefinnande. John Cryan, /…/ och hans världsledande forskargrupp /…/ har lanserat teorin att det är våra tarmbakterier som gjort oss till sociala varelser."

Vi måste alltså bli kompis med våra bakterier, så blir vi gladare och klyftigare!😎


💓 "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." Tage D.

Magi-cat
2018-06-21, 08:07
#2

Den "perfekta happy-salladen" består av ingredienser som baljväxter, fullkorn, korsblommiga grönsaker (kålväxter), bladgrönsaker och lökväxter med topping av olivolja, frön/nötter.

Variera med bär, frukt, örter och kryddor och svamp.

Nu under sommarens årstid finns det så mycket nyttigt grönt man kan plocka och njuta av i naturen…För bladgrönt ÄR bra! De innehåller en mängd färger och äkta färger i maten är bra för lyckan…


💓 "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." Tage D.

Magi-cat
2019-12-14, 09:21
#3

Ibland förekommer kritik av "trenden" med goda bakterier.

"DebattDet behövs mer fakta i offentligheten när det gäller probiotika. Ingen, varken medier, allmänheten eller någon annan, tjänar på att det sprids osanningar, eller att missförstånd reproduceras. Alla som kan få hjälp av de goda bakterierna förtjänar att få just det, skriver Stig Bengmark, författare och före detta professor."

Men, menar professor Bengmark i debattartikeln, finns kliniska studier som visar på de positiva effekterna av probiotika och synbiotika, t.ex. i samband med levertransplantation.

Det avgörande är tydligen att rätt probiotika ger en antiinflammatorisk effekt.
Man har också visat på goda resultat vid t.ex. ADHD.

Dock är det viktigt att få tag på rätt preparat (om man får probiotikan i sig via piller) som verkligen har effekt.

https://www.gp.se/debatt/sluta-sprida-osanning-om-h%C3%A4lsoeffekterna-av-probiotika-1.21396489?fbclid=IwAR3Sbso97ChgaalxwFLD1txBaGRrCp4kuuqRQVDIA3w7u5HqLS9R3GTXGWo


💓 "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." Tage D.

Upp till toppen