Etikettervetenskapforskningteorier
Läst 1305 ggr
Magi-cat
2015-11-03, 19:05

Virusattack försämrar tänkandet

Gröt i huvudet och trögt i tanken efter flunsan? Det är alldeles normalt, immunförsvaret har lämnat sina positioner i hjärnan för att bekämpa virusattacken.

Men hur kan det komma sig? Viruset angriper ju luftvägarna och hjärnan är skyddad av blod-hjärnbarriären! Hur kan en virusattack på kroppen göra tänkandet sämre? 

Men för att ta det från början:

Det finns en fascinerande länk mellan immunförsvar och tänkande, föreslår Jonathan Kipnis, neuroimmunolog.

http://discovermagazine.com/2013/march/18-immunity-intelligence#.URtG6qVLMz7

Han (och andra forskare) fann att utan T-celler kan inte hjärnan reparera sig själv effektivt. Detta fascinerade eftersom T-cellerna inte kan passera blod-hjärn-barriären. Hur kunde de göra sitt jobb på avstånd? Gjorde de mer än att reparera hjärnan? Kipnis fick idén att de också behövs för tänkandet…..

(Därefter gjordes försök med möss, som redogörs för i länken.)

T-celler är vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret och attackerar patogener.

De membran som omsluter hjärnan är laddade med T-celler. Dessa celler verkar ha till uppgift att skydda hjärnan, dels från andra delar av immunförsvaret som kanske annars skulle skada den, dels för att ta hand om hjärnans "skräp". När man lär sig något nytt bildas nya kopplingar i hjärnan, den byggs om. I det "bygget" rensas överblivet bort och immunförsvaret kan uppfatta det som en infektion eller annat som skulle kunna orsaka inflammation som kan skada hjärnan.

Kipnis föreslår att T-cellerna håller den här processen i schack. Samma T-celler som skyddar hjärnan från inflammation hjälper den alltså att hålla tankarna i trim.

Men allt har ett pris och prioriteringar måste göras. När man blir sjuk i en virusattack är det viktigare för överlevnaden att bekämpa patogener (=sjukdomsalstrare) än att lösa tankenötter. T-cellerna släpper vaksamheten över hjärnan och släpper loss immunförsvaret för att bekämpa sjukdomen.

De här rönen har också vidare betydelse än vid bara relativt snabbt övergående influensor.

När människor med cancer får kemoterapi förlorar de T-celler vilket resulterar i "Chemo-brain" som försvårar ett klart tänkande.  Utan T-celler skyddas inte hjärnan tillräckligt.

Åldrande människor har också ofta för få T-celler eftersom deras thymus (körtel i bröstet som producerar T-celler) skrumpnat ihop under åren. Detta försämrar också tänkandet.

Jag tycker det var intressant med den här kopplingen mellan immunförsvar och ett klart tänkande. Det visar ännu en gång med vilken komplexitet allt verkar och hur allt i kroppen fungerar som en helhet.


💓

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-01-06, 08:12
#1

Inlägget är borttaget

Magi-cat
2020-04-25, 16:16
#2

Puttar upp denna tråd då den kanske kan vara av intresse.


💓

Tant Grön
2020-04-28, 11:40
#3

Ja, den var intressant. 👍

Magi-cat
2020-07-04, 07:58
#4

Låst artikel, men man ser att det varnas för att coronan kan ge en neurologisk effekt. Det låter vettigt utifrån vad som står ovan.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRVAa8/professor-risk-for-hjarnskador-hos-coronapatienter


💓

Magi-cat
2020-07-04, 08:00
#5

Här är en hel artikel:

"För vissa är hjärnsymtomen bara kortvariga, men Winblad är orolig för att allvarligare infektioner även kan leda till framtida demens.

Han säger att även yngre patienter kan bli förvirrade, eftersom mekanismen i kroppen är densamma oavsett patientens ålder. Däremot är yngre personers immunförsvar generellt sett bättre på att slå ut infektionen."

https://omni.se/professor-varnar-for-skador-pa-hjarnan-anhoriga-kanner-inte-igen-dem/a/zGqoav


💓

Upp till toppen