Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Sämre sömn borta - hjärnan håller vakt

2016-04-21 20:52 #0 av: Magi-cat

Första natten borta på ett nytt ställe är det vanligt att man inte känner sig utsövd på morgonen, trots normalt antal timmars sömn.

En studie vid Brown University visar på att "första-natten-effekten" är verklig och beror på att hjärnans vänstra halva befinner sig i ytligare sömn. M.a.o. - det är som om hjärnan håller vakt i den nya miljön.

Nästa natt går det bättre, då har hjärnan accepterat miljön och kan släppa vakten.

Det stora genombrottet i den här studien är att man för första gången visat att höger och vänster hjärnhalva inte når samma nivå på sömnen. Vår alltid omtänksamma hjärna gör alltså en prioritering och avdelar vissa delar för sömn och vissa för ett mer alert tillstånd.

Asymmetrisk sömn finns också hos andra djur, som delfinen. De sover bara med en halva i taget eftersom de måste upp till ytan med jämna mellanrum för att hämta luft.

För våra förfäder var det här säkert en viktig mekanism eftersom de kanske inte kunde känna sig trygga i en ny miljö.
Numera är det vanligen inte ändamålsenligt, då vi skulle behöva vår sömn. Nu vill man ta reda på om även stress kan leda till en halvvaken hjärna så man inte får den återhämtande djupsömnen.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-sover-du-samre-borta?cmpid=del%3Apd%3Any%3A20160421%3Adarfor-sover-du-samre-borta%3Anyh

Ta med en kudde hemifrån och sov gott! GladSomnar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-21 20:53 #1 av: Wowy

Intressant!

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-21 21:02 #2 av: Zadeira

Jag är inte förvånad. Första natten borta är det ju alltid en massa nytt man behöver anpassa sig till. Sängen, ljuden osv. Vore konstigt om inte hjärnan är lite mer uppmärksam och analyserar omgivningen.


Anmäl
2016-04-21 21:16 #3 av: Maria

Vad spännande.

/Maria

 

Anmäl
2016-04-21 21:50 #4 av: Annielle

Hu! Jag tänker på alla som reser mycket och sover på en massa nya ställen, speciellt folk som sover på olika nya ställen väldigt ofta, vad det måste slita på en då!Ledsen

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-04-21 22:12 #6 av: Wowy

#4 Intressant tanke. Undrar hur det påverkar hälsan.

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-22 19:33 #7 av: Annielle

# 6 Det borde ju i så fall slita mycket på hälsan, men det måste ju bero på hur bra sömn man från början.

Sover man väldigt  bra och utan problem normalt normalt sätt klarar man ju så klart av lite sämre sömn än någon som redan lider av sömnproblem.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.