Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Dålig luft kopplas till psykisk ohälsa

2016-06-10 11:00 #0 av: Magi-cat

Det finns ett samband mellan psykisk ohälsa och dålig luft, enligt svenska forskare.

"Barn och ungdomar som bor i områden med högre koncentrationer av luftföroreningar löper högre risk att medicineras för psykiatriska diagnoser, enligt forskare vid Umeå universitet. Det skriver Dagens medicin.

Studien undersökte kopplingen mellan uttaget av läkemedel för psykiatriska diagnoser och luftföroreningsnivån. Risken att ha minst ett läkemedelsuttag ökade med nio procent per 10 mikrogram per kubikmeter högre halt av kvävedioxid i luften för dessa personer.

Studien publicerades i tidskriften BMJ Open.

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/06/08/luftfororeningar-kopplas-till-psykisk-ohalsa/

abstract

Det låter som ett väldigt gott och hållbart skäl att minska luftföroreningarna till ett minimum!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-06-10 14:39 #1 av: Magi-cat

Från kommentarsfältet:

"Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-06-08 16:26:04

Det krävs naturligtvis mer forskning om detta, men skulle resultaten då stå sig så måste sambandet betecknas som ganska häpnadsväckande och få omedelbara konsekvenser. Hittills har ju luftföroreningar bara påverkat somatisk sjukdom, framför allt relaterad till luftvägarna. Om det även ökar förekomsten av psykisk sjukdom för barn, så borde konsekvensen bli förbud mot motorfordon med skadliga utsläpp i storstäder. El och vätgasdrivna fordon borde vara godkända, sannolikt även de som körs på fordonsgas"

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-06-11 09:48 #2 av: Loris M

Det var intressant och jag hoppas att de forskar mera om det här. Neuropsykiatriska diagnoser har ökat markant under de senaste årtionden och det är inte helt orimligt att det kan finns ett samband mellan det och luftföroreningar. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-06-11 16:22 #3 av: [NeferNefer]

Bra att de kommer fram till det här!! Hoppas det leder till en hållbar livsstil för oss alla BlommaHjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.