Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Ska ström skärpa hjärnan?

2017-01-22 09:17 #0 av: Magi-cat

Spontant låter väl ström till hjärnan inte som något positivt.

Men i USA har militära forskare testat att förbättra hjärnans förmåga med svag ström.

Försökspersonerna granskar övervakningsbilder på en flygbas, ett monotont jobb som kräver oavbruten uppmärksamhet. Som vi vet kan inte hjärnan vara helt uppmärksam hela tiden, och redan efter 20 min kan man se en försämring hos flygövervakarna.

Hos de som får elektrisk stimulering (tDCS) kan man däremot inte iaktta någon försämring under 22 timmar. (Fick de inte sova på 22 timmar?)

Tidigare har man funnit att målövervakare med samma metod kunnat hållas vaksamma under lång tid.

"– Vi kan öka aktiviteten i de hjärnregioner som flygövervakarna använder i sitt arbete. Med hjälp av svag ström kan vi förbättra förmågor som uppmärksamhet, lärande och minne genom att stimulera olika områden i hjärnan, säger Andy McKinley, försvarsforskare som leder studien."

Men svenska forskare är tveksamma. 

"– Det är så låga strömmar att de inte kan nå ända in i hjärnan genom skallben och hud. Både forskare och försökspersoner är inriktade på resultat och troligen handlar det om en placeboeffekt. Det behövs mycket starkare fokuserade magnetfält för att få effekt, hävdar Marcus Heinig." (professor i psykiatri vid Linköpings Universitet)

Det finns dock metoder där man medicinskt använder ström till hjärnan. T.ex. DBS inom Parkonson-vården, då man med hjärnkirurgi placerar elektroder djupt inne i hjärnan.

En annan metod är TMS som visat sig användbar vid depression. Det krävs då inte kirurgi, utan hjärnan stimuleras från utsidan med korta pulser av  magnetfält.

TMS kan förbättra minnet vid åldrande och Marcus Heilig hoppas på en studie på människor som drabbas av snabbt kognitivt åldrande. Men utan hype och med huvudet kallt, tillägger han.
Men kanske skulle man med stimulering med TMS kunna få nya synapser att bildas i hippocampus.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/strom-skarper-hjarnan

Det senare är dock långt ifrån den militära användning som omtalas i början av artikeln. Att laborera med ström till hjärna för att hålla människan vaken låter inte särskilt hälsosamt eller sympatiskt. Kanske de skulle testa övervakningsrobotar istället....
(Och så gillar jag generellt inte när man experimenterar med hjärnan i militära syften.)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-01-22 09:33 #1 av: Agafia

Ström eller droger , vad gör inte militären för att få soldaterna på alerten 24-7 .

Anmäl
2017-01-22 12:12 #2 av: [NeferNefer]

Låter högst osunt. Nörd

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-01-24 08:55 #3 av: setfree

#0 Jag såg detta på vetenskapens värld. Det verkar inte vara så farligt. Försökspersonerna verkade inte ta skada.

Intressant i alla fall.

Anmäl
2017-01-24 09:17 #4 av: Magi-cat

#3 Såg det också. Men vi vet inget om t.ex. långtidseffekter. Vore det inte bättre att de bytte av varandra och fick vila med jämna mellanrum, tänkte  jag.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-28 07:34 #5 av: Magi-cat

Ström skärper hjärnan, minnet blir bättre och minsann mattefärdigheten också.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.