Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Huvudvärk, migrän

Aurafenomen

2017-04-13 06:00 #0 av: Magi-cat

Ungefär en tredjedel av alla personer med migrän har också drabbats av aurafenomen.

Ett typiskt förlopp är att aurafenomenet börjar före själva migränanfallet och varar  10-30 minuter.

De flesta beskriver fenomenet som att det börjar med ett litet synfältsbortfall, ett skotom, i mitten av synfältet. (som när man tittat på en ljuskälla och blivit bländad.) Medan man läser kan det vara som att vissa ord eller bokstäver just där man fäst blicken inte syns. 

Sedan växer fläcken och ett taggigt, vibrerande halvmånformat mönster blir synligt. Detta växer sakta ut mot synfältets periferi för att sedan försvinna.

En del patienter kan få andra synförnimmelser, som färgade bollar som rör sig över synfältet, eller kantiga silhuetter. En del kan uppleva störningar i hur de egna kroppsdelarna uppfattas

En stund senare kommer (ofta) huvudvärken. Men alla får inte huvudvärk, utan kan uppleva auror separat från migränen.

Det har spekulerats om att en del religiösa uppenbarelser i själva verket kan ha berott på migränauror.

Man tror sig också veta att Lewis Carroll utgick ifrån sina migränupplevelser när han beskrev Alice illusioner i Underlandet.

källor:

http://fof.se/textruta/synbortfall-ar-vanligt

Forskning och Framsteg 2017:02

P.S. en del av Salvador Dali's tavlor påminner också om de förvrängda former man kan se före ett migränanfall.

Peace

Anmäl
2017-04-13 08:09 #1 av: Magi-cat

Jag har själv aurafenomen ibland, men ofta inte kopplade till migrän.  Men jag blir trött och olustig efteråt och vill helst sova, så någon påverkan är det.

En gång fick jag aurafenomen med blixtar och allt under en ridlektion. Det var ganska surrealistiskt när jag såg en halv häst, flyttade blicken och såg den andra halvan, men aldrig hela.
Hoppningen avstod jag. När det inte gick att få in både hindret och den egna hästen i synfältet visste jag inte var jag själv var.Galen

Peace

Anmäl
2017-04-13 08:17 #2 av: Maria

Jag har ju haft migrän i hela mitt liv. När jag var yngre så hade jag aura innan varje anfall och jag tyckte det var positivt att bli förvarnad för då fanns medicin att ta till innan anfallet.

Sedan följde ett par år där jag fick aura men ingen migrän alls vilket var väldigt sköntSkämtar men jag fick istället migrän utan förvarning.

Numera så har jag ingen aura kvar alls och jag saknar det på grund av den förvarnande orsaken.

/Maria

 

Anmäl
2017-04-13 08:23 #3 av: Magi-cat

#2 På sitt sätt praktiskt att få en förvarning. Glad

De gamla migränmedicinerna skulle man också ta på ett väldigt tidigt stadium för att de skulle ha effekt.

Hoppas du slipper migrän fram över.

(Jag har knappast ingen migrän längre (men det är en annan historia) men har kvar aurafenomenen.Galen Ganska sällsynt, dock, men de kommer som i skov.)

Peace

Anmäl
2017-04-13 08:24 #4 av: Magi-cat

Kanske på sin plats att foga in här att om man får plötslig och svår huvudvärk (och inte har någon migränhistoria eller huvudvärken känns annorlunda), blir illamående och/eller får synfenomen ska man söka vård akut!

Peace

Anmäl
2017-04-13 08:28 #5 av: Sommarek

Jag brukar inte ha migrän, men har vid ett par tillfällen fått en aura. Första gången trodde jag faktiskt att jag höll på att få en stroke, och fick fråga Bättre Hälften om jag såg normal ut och lät normal, eftersom det jag sa lät som svammel i mina egna öron - jag förstod inte vad jag själv sa! Tydligen lät det helt normalt, men det var en obehaglig känsla.

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2017-04-13 08:29 #6 av: Maria

#4 Ja det är bra att tala om.

Precis som du skriver också om man är van vid huvudvärk att man kollar upp sig om huvudvärken ändrar karaktär så att säga.

/Maria

 

Anmäl
2017-04-21 11:29 #7 av: Choklad

Jag har oftast migrän vår och höst, vet inte varför om det har med ljuset att göra kanske.  När jag ser hur auran kommer, då tar jag en Ipren så snabbt jag kan, och då kan jag slippa huvudvärken. Men jag blir ändå "konstig" i huvudet, har svårt att forma de ord som jag vill få fram  t ex. Och ibland kan jag få domningar i ena handen eller ena benet, känns som att jag har fått en tandläkarspruta i dem.  Jag mister känseln helt i de områdena, en gång kände jag inte alls halva kroppen det var läskigt, som tur är så har det inte kommit tillbaka. 

Men att migrän och aurafenomen skulle ha med s.k  religiösa upplevelser att göra,  håller jag inte med om,  man har så ont i huvudet att skulle man få en religiös upplevelse då så hade man inte  orkat engagera sig. Och de konstnärer som  ev målar av det de ser under  sina migränanfall . man ser ju bara vissa delar av synfältet, så jag tror nog att deras målningar har annat ursprung (det är som sagt vad jag tror) jag själv kan få konstiga bilder i huvudet helt utan migränanfall och sedan begrunda det jag har målat och  undra hur i all världen jag kan ha en sån underligt fantasi  Galen

U R us

Anmäl
2017-04-21 11:56 #8 av: Magi-cat

#7 Hej Choklad! Det låter som de typiska symptomen. Vår och höst-beroende kan säkert ha direkt eller indirekt med ljuset att göra. (hormoner)
Domningar är säkert läskigt också. (Men ring för säkerhets skull läkare om det blir halvsidesförlamning, som du beskriver.)

Det där med allmänt "konstig" i huvudet känner jag igen. Även om det inte blir huvudvärk av det så känner jag mig trött och just "konstig".Yrar

Ibland har faktiskt auran och huvudvärken kommit av sig med en halv kopp kaffe i exakt rättan tid. (Ibland har det å andra sidan blivit värre.)

Peace

Anmäl
2017-04-22 10:21 #9 av: Choklad

# 8 Hej GladJag har varit hos  läkare och kollat upp det, flera gånger,  allt är ok. 

Kaffe och choklad  kan hjälpa mig också ibland, men jag vågar inte chansa.  Jag inbillar mig att jag får migrän om jag slutar äta choklad, och har jag inte ätit det på länge så händer det faktiskt att jag får migrän, men det kan ju vara rena tillfälligheter också, man vet inte. 

U R us

Anmäl
2017-04-23 13:54 #10 av: Tant Grön

Har hört att viss migrän kan bero på att en klaff på hjärtat läcker lite och det blir som pyttesmå blodproppar som når hjärnan.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.