Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Atlas - Sveriges första epilepsihund

2018-03-13 11:34 #0 av: Magi-cat

Per Jensen, etolog, skriver i sin bok "Den missförstådda hunden" om  bl.a Sveriges första epilepsihund, Atlas.

Atlas matte, Britta, hade epilepsi och kunde utan förvarning få anfall så hon ramlade ihop.
Dvs utan förvarning för alla andra, men hennes collie Atlas märkte en halvtimme innan att ett anfall var på gång och kunde varna Britta genom att påkalla uppmärksamhet.
Det hände en gång, det hände flera gånger och till slut förstod Britta att Atlas faktiskt kände av annalkande anfall, vilket ju är mer än guld värt för den som drabbas.

Sedan blev Atlas befordrad till Sveriges första epilepsihund och fick ett gult tjänstetäcke med en larmanordning han kunde utlösa när matte behövde hjälp.

Helt fantastiskt! Tyvärr har Atlas nu gått ur tiden, men han hann lära upp en annan hund som nu hjälper matte Britta.

En intressant detalj är att ingen vet vilka signaler Atlas reagerade på! Det finns ingen forskning om det och Atlas berättade inte hur han gjorde...

Här kan ni läsa mer om epilepsihunden Atlas:

"Atlas känner av, långt före Britta, att ett anfall är på väg och då larmar han genom att krafsa på hennes ben och ha tydlig ögonkontakt.

Han kan själv aktivera larmet som han har i fickan på sitt tjänstetäcke, genom att dra i en fläta. Larmet ringer då upp en person. Blir det inget svar ringer larmet upp person nummer två. Nästa uppringning går till larmtjänsten 112."

https://hejaolika.se/artikel/britta-litar-pa-atlas-sveriges-forsta-epilepsihund-han-har-aldrig-fel

Svenska Epilepsiförbundet delade 2009 ut Guldljuspriset till Atlas och matte Britta Blomqvist:

http://www.mynewsdesk.com/se/svenska_epilepsifoerbundet/pressreleases/guldljuspriset-till-britta-blomqvist-och-epilepsihunden-atlas-344379

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-13 17:30 #1 av: [broderbob]

Tack för enormt bra info. - något som jag gått och tänkt på men inte vet hur det fungerar

Bobby

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.