Psykologi

Om hur mat och lycka hänger ihop

2018-05-29 20:56 #0 av: Magi-cat

I boken "Happy food - Om hur mat och lycka hänger ihop" av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart, kan vi läsa om vikten av våra tarmbakterier som står i direkt samverkan med hjärnan. Vi får oss också till livs vilken mat som gör oss friska -  och lyckliga.

Tarmbakterierna väger tillsamman ca 1,4 kg, lika mycket som vår hjärna. Dessa bakterier och det vi matar dem med har en direkt påverkan på vår mentala hälsa.
I boken får vi lära oss hur vi ska hålla tarmbakterierna på gott humör och därigenom bli lyckligare.

I en bra antidepp-diet ingår nötter, olivolja, fibrer, frukt, grönsaker, baljväxter.

Fet fisk anses bra, samt ägg. Även kött tas upp som nyttigt men i liten mängd. Mejerivaror som fetaost, ricotta, hårdost och naturlig yoghurt är varje-dag-livsmedel. Mjölksyrade grönsaker anses bra och naturlig opastöriserad ost.

Kikärter sägs vara bra för de innehåller folat och B6, något som deprimerade ofta lider brist på. Kombinera också med B12. (Här nämns ostron och lever.)

Havre och råg, jordärtskocka och äpplen är bra fiberkällor. Vitlök är lite allmänt nyttig.

Bland stresshämmande happy superfoods  nämns mangold som ska vara en ultimat stresshämmare och dessutom antiinflammatoriskt verkande.

Blekselleri likaså. Omega 3 är viktigt och det finns ju i fisk. Ett tips som nämns är att en sillbit om dagen räcker för att täcka behovet.

Och så förstås ska man undvika sötsaker....

"Epidemin av psykisk ohälsa är en folksjukdom som hänger tätt samman med västerländsk matlagning. I Happy Food ser vi hur det mentala välmåendet går att påverka hemma i köket.

I denna bok guidas läsaren pedagogiskt och underhållande genom den allra senaste medicinska forskningen. Där andra böcker slutar i tarmen, börjar Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts revolutionerande exposé just där, eftersom där finns fler nervceller än någon annanstans utanför hjärnan.

Happy Food

 är en kompanjon i vardagen även utanför köket med handfasta och inspirerande råd. Ennart och Ekstedt navigerar elegant mellan allt från må bra-shoten att starta dagen med och den perfekta antiinflammatoriska burgaren till super-rödbetsjuicen som även fungerar som viagra." (citatkälla)

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-06-15 19:49 #1 av: Magi-cat

Jag kan verkligen rekommendera denna intressanta bok som ger många aha-upplevelser. Läsaren får garanterat en helt annan uppfattning om sina kära bakterier efter att ha läst den....Glad

"Vår tarmflora påverkar inte bara vårt psykiska välbefinnande. John Cryan, /.../ och hans världsledande forskargrupp /.../ har lanserat teorin att det är våra tarmbakterier som gjort oss till sociala varelser."

Vi måste alltså bli kompis med våra bakterier, så blir vi gladare och klyftigare!Cool

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-06-21 08:07 #2 av: Magi-cat

Den "perfekta happy-salladen" består av ingredienser som baljväxter, fullkorn, korsblommiga grönsaker (kålväxter), bladgrönsaker och lökväxter med topping av olivolja, frön/nötter.

Variera med bär, frukt, örter och kryddor och svamp.

Nu under sommarens årstid finns det så mycket nyttigt grönt man kan plocka och njuta av i naturen...För bladgrönt ÄR bra! De innehåller en mängd färger och äkta färger i maten är bra för lyckan...

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.