Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Vi mår bra av att hjälpa varandra!

2018-06-20 09:59 #0 av: Magi-cat

Vi mår - självklart - bra av att hjälpa varandra!

Vid ett experiment vid UCLA och Yale University fick 77 försökspersoner fylla i en enkät om sin stressnivå under några veckor. Samtidigt skrev de om de hjälpte någon med småsaker som att hålla upp en dörr eller att hitta vägen. Det kunde vara främlingar eller vänner. 

Resultatet visade att försökspersonerna mådde bättre de dagar de hjälpte andra och de stressiga dagarna blev lättare att hantera.

https://fof.se/tidning/2016/2/artikel/hjalp-andra-och-ma-battre

Poängen är inte att nu ska alla ligga i ännu mer när allt känns jobbigt, utan det är att vi är sociala varelser som mår bra av att hjälpa varandra -och ta emot hjälp, skulle jag vilja tillägga.

Det finns ingen motsättning mellan "hjärta och hjärna" och det är inget "fel" att må bra av att hjälpa andra, utan det är så vi är funtade evolutionärt när vårt sociala samspel växte fram. Allt blir så mycket lättare också. Ibland är det en som sträcker ut en hand, ibland är det en annan.

Stefan Einhorn, som skrivit boken "Konsten att vara snäll":

"Forskning visar att vi mår bra av att göra goda gärningar, säger han.

– Magnetröntgenundersökningar visar att det aktiveras ett njutningscentrum i hjärnan när vi samarbetar eller är generösa. /.../vi njuter av att göra gott, säger Stefan Einhorn.

Den som gör en god gärning för en annan får också goda gärningar tillbaka av den personen, enligt Stefan Einhorn. Men även en tredje person kan påverkas i positiv riktning, goda handlingar tenderar att sprida sig.

– Det skapas vågor av godhet omkring oss, säger Stefan Einhorn."

https://forskolan.se/goda-garningar-gor-dig-gott/

Peace

Anmäl
2018-06-20 10:25 #1 av: [NeferNefer]

HjärtaBlommaBallong

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-20 11:22 #2 av: [Wijnja]

Risken finns man blir utnyttjad

Anmäl
2018-06-20 11:24 #3 av: [NeferNefer]

Nu står det ju iofs om småsaker som att hålla upp dörren för någon eller visa vägen. Det står också om att ta emot hjälp.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-06-20 15:52 #4 av: Maria

#2 Smällar man får taSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2019-02-07 09:13 #5 av: Magi-cat

Hjärta

Peace

Anmäl
2019-06-15 20:47 #7 av: Soligajag1

Man får en "kick" utav att hjälpa en medmänniska , det behöver inte vara en "stor grej" utan "bara att lyssna " tex,  idag lyssnade jag på en farbror efter att jag hade tagit en promenad , satt mig på en bänk vid ett centrum och farbrorn började prata. Hjärta

HH Glad 

Anmäl
2019-06-15 21:08 #8 av: Magi-cat

#7 Så fint, sådant kan betyda mycket! Blomma

Peace

Anmäl
2019-09-11 11:05 #9 av: Magi-cat

Eftersom frågan om att hjälpa varandra kom upp på en annan sajt, puttar jag upp några inlägg om vad hjärnan säger om saken. Cool

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.