Annons:
Etikettövrigt
Läst 5338 ggr
Huygens
2016-01-09, 08:44

Dendrit

En dendrit är den ena typen nervtråd som går ut från en Neuron. Den andra typen av nervtråd från en Neuron kallas Axon. Dendriter är i allmänhet kortare än axoner. Det kan finnas flera dendriter per Neuron. Varje dendrit kan sedan förgrena sej flera gånger.

En dendrit tar emot nervsignal(er) via synaps(er) i dendritens ände/-ar. Neuroner med ett Axon, använder bara dendriterna för att ta emot nervsignaler.

Vissa neuroner (mestadels utanför hjärnan?) har inget Axon och sänder då ut nervsignaler även via dendriterna. Neuroner som enbart har dendriter, finns t ex i näthinnan och i luktcellerna i näsan.

Annons:
Magi-cat
2016-01-09, 09:41
#1

Ordet dendrit kommer av grekiskans dendron, =träd. Redan där får vi en uppfattning om utseendet - en stam (nervcellskroppen) med en mängd förgreningar, dendriter.(2)

Antalet dendriter som utgår från nervcellskroppen varierar mellan inga alls och ca 20. De är som längst några mm långa.

De är ofta försedda med en mängd utskott, dentrittaggar (eng. dendritic spines), som är mycket tunna och bara några mikrometer långa. (1)

Axonet fortleder, förmedlar, information till andra celler via bioleketriska signaler. Dendritens uppgift är att  "lyssna" till signaler från andra celler, integrera dem och eventuellt ändra sin egen impulsavfyrning. Terminal och dendrit möts i en Synaps. Nervterminalen är den presynaptiska delen och dendriten den postsynaptiska. (3)

(Pre=före, Post=efter)

källor:

_1. http://nervsystemet.se/nsd/structure_85
_

2. "En bok om hjärnan", 32 svenska forskare om hjärnan och dess sjukdomar

3. Stefan Hansen: "Från Neuron till neuros"


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: