Annons:
Etikettövrigt
Läst 1930 ggr
Magi-cat
2018-04-15, 07:00

Ideomotoriska rörelser

(Till vårt lexikon 😎)

Med ideomotoriska rörelser, eller den ideomotoriska effekten, avses minimala kroppsrörelser som styrs av personens egna tankar och känslor men är omedvetna.

Ett exempel kan vara små läpprörelser när man läser tyst.

Begreppet ideomotoriska rörelser myntades redan 1874 av den engelske fysiologen William Carpenter. Han framförde hypotesen att det är dessa ideomotoriska rörelser som styr utslaget när en person hittar vatten  med slagruta. (träpinne, pekare etc).

Bordsdans (när deltagarna håller sina fingrar på ett bord varpå det förflyttar sig) är ett annat exempel styrt av den s.k. Carpenter-effekten. (1)

Det antas också vara ideomotoriska rörelser som ger utslag när man använder pendel. Pendeln förstärker då kroppens minimala omedvetna rörelser så att den ger synliga utslag på frågor etc. 
Likaså vid användning av ouija-bräden när en markör (ett glas t.ex.) förflyttar sig över en platta/ett papper med alfabetet. 

Ideomotoriska rörelser kan användas vid forskning om det undermedvetna.

 I en studie vid University of British Columbia visade det sig att försökspersonerna gav mer precisa svar på frågor när de fickgissa svar och använda ett ouijabräde, än när de svarade direkt. 

1. https://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon/?Lookup=ideomotorisk

2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ideomotoreffekten

3. http://www.epochtimes.se/articles/2012/09/21/23933.html


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Upp till toppen
Annons: