Annons:
Etikettertumörerskador
Läst 1527 ggr
Magi-cat
9/23/18, 8:26 PM

Neglect

(Till vårt lexikon 😎)

Neglect (eller spatiell neglekt) är ett funktionsbortfall efter exempelvis en stroke, ofta orsakad av en enkelsidig skada på parietalloben. 

Personen blir vid en högersidig skada helt omedveten om allt som befinner sig till vänster, som t.ex. den egna kroppens vänstra arm och ben. Det blir svårt att läsa en bok eller tidning då bara höger sida uppmärksammas.  Att föra ett samtal med en person till vänster går inte heller och endast maten på höger sida av tallriken äts upp.

Detta måste självklart vara ett besvärligt tillstånd, men det goda är att patienten kan rehabiliteras.

"Typiska tecken på neglect är bland annat då en person med denna rubbning tillbeds rita av någonting. Man får då en bild av hur en sådan person uppfattar sin omvärld och att inte alla sinnesintryck tolkas helt eller alls. Om man exempelvis tittar på en bild där en person med neglect ritat av en klocka syns endast den högra halvan av den. Alltså en halv klocka, från ungefär siffran 1 till 6. Likaså om det exempelvis är ett hus eller en blomma som ska avbildas så blir det endast högra halvan av föremålen."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Neglect

Neglect drabbar var tredje strokepatient av vilka hälften har kvar symptomen ännu ett halvår senare, även efter rehabilitering.
Tyvärr missar vården ofta detta tillstånd.

https://www.umu.se/nyheter/virtual-reality-metoder-kan-forbattra-strokerehabilitering_5812738/

Se även om hjälp som finns att få:

https://hjarnan.ifokus.se/discussions/5ba7e7bc8e0e74053318a125-vr-teknik-kan-hjalpa-strokedrabbade?discussions-1


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Upp till toppen
Annons: