Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Vilken träning är bäst för hjärnan?

2016-04-02 14:35 #0 av: Magi-cat

Att fysisk träning är väldigt viktigt för hjärnans funktion, minne och åldrande vet vi nu.

Men vilken träning är egentligen bäst?

En grupp forskare i Finland beslöt att ta reda på vilken träningsform som bildar mest nya neuron i hjärnans hippocampus. 

Man delade inför försöket in råttor Ledsen i olika grupper: En grupp fick löpträna, en träna med vikter, en fick intervallträning. Sedan obducerade man råttorna och dissekerade deras hippocampus.

Det visade sig att löpträning (endurance) resulterade i flest nya neuron! Högintensitets-intervall-träningsgruppen hade bildat färre neuron. Men sämst gick det för viktträningsgruppen. Hos dem bildades inte fler neuron än hos kontrollgruppen.

Sedan kan det förstås hända, vilket man också påpekar, att alla former av träning ger fördelar på något sätt. Här begränsade man sig till att titta på hippocampus.

http://bigthink.com/natalie-shoemaker/working-out-the-body-and-the-brain?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&utm_campaign=Echobox&utm_term=Autofeed#link_time=1459478809

En sak jag tänker på är att människor tränar frivilligt men råttorna blev tvingade på något sätt. Det kan naturligtvis (tycker man) påverka resultatet eftersom det finns en stressfaktor med i sammanhanget.

Undrar förresten hur mycket Stephen Hawking tränar? Han är ju rätt smart. Funderar

Hjärta "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är." (E. Södergran)

Anmäl
2016-06-21 07:29 #2 av: Magi-cat

Ännu en studie om hur viktig fysisk motion är för hjärnan. 

I en amerikansk studie, publicerad i Journal of Neurology,  följde man 1500 personer över 20 års tid och mätte deras kondition och hjärnstorlek. 

Enkelt uttryckt säger resultatet att de som inte motionerade hade mindre hjärnstorlek när studien var över. Sämre resultat på löpbandet - större åldrande hos hjärnan.

" - Lägger man ihop alla resultat som är kopplat till träning så är det solklart. Fysisk aktivitet leder till starkare hjärna, säger Anders Hansen."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-aldras-du-av-att-inte-trana

Hjärta "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är." (E. Södergran)

Anmäl
2016-06-21 07:34 #3 av: Magi-cat

Det ser ju övertygande ut. Men - även människor i yppersta kondition blir dementa. Minnessvaghet har alltid funnits, även på den tiden människor var i full gång fysiskt från de var barn.

Vad jag känner är en liten farhåga för skuldbeläggning, att de som faller offer för glömskan ska anses ha sig själva att skylla. Så enkelt är det förstås inte att man alltid har ett val livet igenom där man ser facit längre fram.

Hjärta "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är." (E. Södergran)

Anmäl
2016-06-21 10:19 #4 av: Agafia

Min Mor var mycket aktiv under sitt liv trots det fick hon Levi Bodies Demens.
Det är en " kroppsdemens " rörelsemönster förändras , myrsteg , snubblar och faller osv. Även hallucinationer .
Det är en ärftlig demenssjukdom så där spelade inte fysisk aktivitet någon större roll för att den uppstod eller inte .
Men visst är det bra att röra på sig men att man kan undvika Demens på så sätt ?

Anmäl
2016-06-22 19:29 #5 av: NeferNefer

Min mamma har alzheimers. Hon har kutat långa sträckor flera gånger i veckan under hela sitt vuxna liv. 

Själv är jag soffpotatis ... LiparFast nog vore det bra att röra lite mer på mig. Det kanske skyddar lite mot demens i alla fall?

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-07-06 18:01 #6 av: Magi-cat

Barn presterar bättre på matte- och lästester om de har bra kondition.

Antagligen beror det på att tillväxtfaktorer i hjärnan frisätts vid träning och ser till att kopplingar mellan hjärncellerna förbättras.

De som tränar har också bättre kopplingar mellan hjärnhalvorna i frontalloben.

källa: Katarina Gospic/Viggo Cavling: "I huvudet på en banbrytare"

Hjärta "Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är." (E. Södergran)

Anmäl