2018-01-13 08:00 #0 av: Magi-cat

Barn med svår epilepsi kan få hjälp av ketogen kost.
Just nu pågår en behandling av 25 barn på Drottning Silvias Barnsjukhus.

Egentligen är det gammal  gammal kunskap från förra sekelskiftet att patienter med onormal hjärnaktivitet kan få lindring med viss kost. Men när mediciner togs i bruk föll metoden i glömska.

Men vad gör man när inget annat hjälper? Man provar med fettkost!

"– Av de som har förändrat sin kost har 10-20 procent blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats, säger Tove Hallböök, som är barnneurolog på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus."

I den här dieten äter man minimalt med kolhydrater, minimerar protein och äter massor med fett så kroppen försätts i s.k. ketos. Hjärnan använder då ketoner i stället för socker som bränsle.

"– Om det finns en ämnesomsättningssjukdom i bakgrunden, till exempel att det är fel på ”transportören” som tar in glukos i hjärnan kan den ketogena dieten ha extra stor effekt. Den kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök."

Med fett som alternativ energikälla till socker, lugnar sig nervcellerna och retligheten minskar.  De epileptiska anfallen dämpas som en följd härav, eller slutar helt.

"– Vi är ändå förvånade över hur få risker det finns med kosten. Och när det gäller en del av våra patienter diskuterar vi en livslång behandling med ketogen diet, säger Tove Hallböök."

https://www.sahlgrenska.se/nyheter/fett-bra-kost-mot-epilepsi/

Så bra att denna metod finns för att hjälpa barnen med epilepsi! Intressant i många avseenden att det är fettmetod som mycket liknar LCHF som hjälper.